روند تغییرات اعتماد اجتماعی در طی نسل‌ها

اعتماد یکی از مؤلفه‌های اصلی زندگی اجتماعی و دموکراسی، و خود متأثر از عوامل مختلف اجتماعی است. تغییرات کلان اجتماعی می‌تواند بر میزان اعتماد اجتماعی و اعتماد افراد بر یک‌دیگر تأثیر بگذارد.
پیمایش‌های اجتماعی که در امریکا انجام شده نشان می‌دهند که در دهه‌های اخیر میزان اعتماد در این جامعه رو به کاهش بوده است. در این‌جا منظور کاهش اعتماد به نهادهای بزرگ اجتماعی -مانند دولت و بازار نیست- بل‌که صحبت از کم شدن اعتماد افراد به یک‌دیگر است. پیمایش انجام‌شده در سال ١٩٧٢ نشان می‌داد که نیمی از افراد معتقد بودند که به اغلب افراد در جامعه می‌توان اعتماد کرد. چهل سال بعد، این میزان به یک‌سوم کاهش پیدا کرد.
یک نظرسنجی که در سال ٢٠١٣ انجام شد نشان می‌دهد که امریکاییان در زندگی روزمره‌ی خود عموماً نسبت به یک‌دیگر شکاک و بدبین هستند. در این نظرسنجی، کم‌تر از یک‌سوم پاسخ‌دهندگان می‌گفتند که به کارمندان فروشگاه که کارت بانکی‌شان را می‌کشند، به رانندگان جاده، و به مردمی که در سفر ملاقات‌شان می‌کنند اعتماد زیادی دارند.
آیا کاهش اعتماد مردم به یک‌دیگر در جامعه اهمیتی دارد؟ بله، دانشمندان علوم سیاسی و اجتماعی بر این باورند که اعتماد اجتماعی اثرات مثبتی برای جامعه دارد؛ و طبیعتاً فقدان یا کاهش آن با پی‌آمدهایی منفی برای کل جامعه هم‌راه است.
اپریل ک. کلارک، استاد علوم سیاسی و پژوهشگر آرای عمومی، می‌گوید: «این قاعده‌ی بازی است. وقتی اعتماد کم باشد، روش مواجهه و رفتار ما با یک‌دیگر نامتمدنانه‌تر خواهد شد.»
بعضی از محققان بر این باورند که برای ارتقای اعتماد اجتماعی در نسل فعلی کار زیادی نمی‌توان کرد، چرا که پایه‌ی اعتماد تا حدود بیست سالگی فرد گذاشته می‌شود و بعد از آن تغییرش کار ساده‌ای نیست. شاید کاری که می‌توان کرد این است که از هم‌اکنون تلاش شود تا برای شکل‌گیری اعتماد در کودکان و جوانان کاری شود تا پایه‌ای مستحکم‌تر برای اعتماد و اعتماد اجتماعی در نسل‌های بعد گذاشته شود.
دکتر سامان توکلی
منبع:

برای افزودن متن مورد نظرتان اینجا کلیک کنید